Vivekacūḍāmaṇi

Het Kroonjuweel van onderscheidingsvermogen

Śrī Śaṅkara wordt beschouwd als de grootste spirituele leraar die Advaita Vedānta, ofwel de leer van non-dualiteit, toegankelijk heeft gemaakt voor hen die op zoek zijn naar kennis over de betekenis van het menselijk bestaan. Zij, in wie op een stil moment de vragen oprijzen “Wie ben ik, wat is de wereld en wat is mijn de relatie tot de wereld?”, zullen tijdens hun zoektocht een goede gids en een betrouwbare compagnon vinden in de werken die Śaṅkara ons heeft nagelaten.
Hoewel de aangeboden kennis uit de moeilijk toegankelijke Veda’s stamt, legt Śaṅkara deze kennis voor de rijpe zoeker op een begrijpelijke en herkenbare wijze uit. In Vivekacūḍāmaṇi, een van de omvangrijkste en onderrichtende werken van Śaṅkara, hierin een vertaling van Ferit Arav, wordt deze kennis aangereikt in de vorm van een dialoog tussen de leraar en de naar zelfkennis dorstende leerling. Een van de voornaamste begaafdheden van de leerling om deze kennis te kunnen ontvangen, is het vermogen tot onderscheid (viveka) dat ook in de titel van het boek genoemd wordt. Andere belangrijke vereisten waaraan de kandidaat leerling moet voldoen is het verlangen naar bevrijding, onthechtheid en een kalme geest.
Śaṅkara legt de leerling stap voor stap uit dat ideeën over de eigen individualiteit en die over de wereld slechts uit identificaties bestaan met wat men als werkelijkheid beschouwt en die de oorzaak zijn van gebondenheid en het menselijk lijden. Deze schijnbare werkelijkheid is echter veranderlijk en voorbijgaand, en bedekt zijn bestaansgrond die onveranderlijk en eeuwig is: puur bewustzijn, of zoals in de Vedische traditie wordt genoemd, Brahman. Het zich bevrijden van deze illusoire bedekkingen leidt tot de uiteindelijke bestemming van de mens die onbeschrijflijk is.

Dit boek bevat:

  • De Nederlandse vertaling van Ferit Arav, met toelichtende voetnoten en aanhangsels
  • De Engelse vertaling van Swāmī Mādhavānanda
  • De volledige Sanskriet tekst in Devanāgarī schrift
  • De volledige Sanskriet tekst in transliteratie
  • Alfabetisch trefwoordenregister

Boek Bestellen


Vivekacūḍāmaṇi

Auteur: Sri Sankaracarya
ISBN: : 9789464353129
Omvang: 228 pagina’s
Uitvoering: Paperback
Prijs: € 17,15