De Ultieme Bron

Onze eigen geest, de ultieme bron van alle verschijnselen, creëert onze wereld en vormt ons bewustzijn van deze wereld. Omdat onze geest van nature tijdloos en zuiver is, is de wereld die hij creëert volledig volmaakt, al ervaren we dat niet zo. De natuurlijke tijdloze staat van onze geest is zuivere volmaakte aanwezigheid, al het andere zijn verschijnselen geproduceerd door ons dualistisch bewustzijn, dat geheel opgaat in zijn eigen illusionaire gedachteproces. De wereld ervaren als zuiver volmaakt zonder er allerlei ideeën, gedachten, meningen, doelen, enzovoorts op te projecteren, is bevrijding. Dit ervaren is het onderwerp van een oude Tibetaanse tantrische tekst getiteld: De Ultieme Bron (Kunjed Gyalpo). Dit boek is de eerste integrale vertaling in het Nederlands van deze oude tekst.

De Ultieme Bron is een van de vroegste dzogchen teksten en is geschreven rond het begin van de 8e eeuw. Deze tekst geldt als een van de belangrijkste basisteksten van de Nyingma traditie. Hij onderscheidt zich van andere boeddhistische teksten door zijn tijdloze ideeën, die religie en geloof overstijgen. De zienswijze van deze vroege dzogchen traditie, ook wel radicale dzogchen of ati-yoga genoemd, heeft mogelijk een sjamanistische oorsprong. Materialisme, rationalisme en doelbewuste ambities, die zo kenmerkend zijn voor de huidige maatschappij, worden door deze tekst ondermijnd door haar belofte van zuivere volmaakte aanwezigheid en herkenning van de eigen natuurlijke staat van zuiverheid.

Op basis van deze tekst schreef de grote Tibetaanse meester Longchen Rabjampa (1308-1363) een gids met praktische adviezen voor beoefening, getiteld: Het waardevolle voertuig. Van deze gids is in dit boek ook een vertaling opgenomen, zodat de lezer een idee krijgt hoe de ideeën uit De Ultieme Bron in het moderne leven te integreren. Preview.

Boek Bestellen


De Ultieme Bron
Auteur: Onbekende 8e eeuwse Schrijvers
Vertaling: Sjon van der Tol
ISBN: 9789402166095
Verschenen: 25-08-2017
Omvang: 352 pagina’s
Uitvoering: Paperback
Prijs: € 25,72

Recentie:

De oudste school in het Tibetaans boeddhisme, de Nyingma traditie, is geïnspireerd door een tantrische tekst ‘De Ultieme Bron’ geschreven rond de 8e eeuw. Thans verschijnt daarvan voor het eerst de integrale tekst in het Nederlands. De basis, die als een leidmotief door de hele tekst loopt, is: Verlichting, einddoel van elke boeddhist, moet niet te ver gezocht worden en zeker niet buiten de geest en de persoon om. Opperste zuiverheid en bevrijding zijn in elke persoon aanwezig, namelijk in zijn geest, die in staat is een volmaakte wereld te creëren. De principes van ‘De Ultieme Bron’ zijn aldus tijdloos, actueel en los van religie en geloof. Drie tantra’s, verdeeld over 84 korte hoofdstukken moeten deze theorie staven. Praktisch hierbij zijn de appendices achter in het boek. Appendix A geeft een thematisch overzicht met samenvatting van de 84 hoofdstukken. Appendix B is een ‘praktijkgids’, geschreven door de 14e -eeuwse Tibetaanse meester Longchen Rabjampa, een soort handleiding om de ‘Ultieme Bron’ toe te passen. Een verklarende woordenlijst en bibliografie sluiten dit bijzondere boek af. Uniek in het genre.

Recensent: Marc De Pril, NBD Biblion, 17-01-2018